Aksje-NM: Still dine spørsmål til E24s børskommentator

E24s børskommentator, Johann Sundberg, svarer på dine spørsmål om aksjemarkedet. Han kan gi deg en innsikt i markedet og selskaper, men kan ikke gi aksjetips eller anbefalinger.
42 Liker

PoLight (PLT)

Innsendt av: Raymond Thalseth

Jeg la merke til at de som gjorde det bra i starten av aksje NM kjøpte PLT ved første mulighet. Hva kan være hovedårsaken til det tror du?

Når det gjelder teknisk analyse, hva er de tre største indikatorene på en kortsiktig (type 2 dager ;) ) uptrend?
Når det gjelder Polight var den aksjen litt i vinden allerede før Aksje-NM startet, noe som kan være årsaken til at flere i spillet satset på den.
Teknisk analyse må jeg innrømme at jeg ikke kan så mye om.
Med vennlig hilsen Johann D. Sundberg
47 Liker

Atlantic sapphire

Innsendt av: Per

Hva tenker du om atlantic sapphire. Tror du de lykkes, eller at det er mulighet fot at de blir kjøpt opp av en av oppdrettsgigantene?
Jeg må beklage at jeg ikke er så godt innsatt i det selskapet. Du vet det er fryktelig mange børsnoterte aksjer for en gammel mann som meg å holde rede på.
Med vennlig hilsen Johann D. Sundberg
46 Liker

DNO

Innsendt av: Olav

Hvordan vil du se at tilbakekjøp av DNO ikke gir en positiv innvirkning på aksjekursen?
Hvis jeg forstår spørsmålet ditt rett, så mener jeg DNO burde fortalt hvor mange egne aksjer de akter å kjøpe tilbake. Da ville man kanskje sett en større kurseffekt.
Med vennlig hilsen Johann D. Sundberg
45 Liker

Det lønner seg å dele

Innsendt av: Trader74

Kom igjen da!

"Jeg er varsom med å si noe om hvilke aksjer jeg har tro på eller ikke."

Litt må du da kunne avsløre?
Det er litt vanskelig fordi jeg rett og slett ikke har lov til å gi investeringsråd.
Med vennlig hilsen Johann D. Sundberg
45 Liker

Hva skjer i PLCS?

Innsendt av: Skipper'n

Hva tenker du om utviklingen her siste uke?
Jeg har ingen spesielle tanker om Polarcus. Men seismikkaksjer følger jo gjerne oljeprisen.
Med vennlig hilsen Johann D. Sundberg
43 Liker

M

Innsendt av: Niels

Bliver norwegian købt op? Er det en investerbar aktie i det hele taget
Oppkjøp er fortsatt ikke umulig. Som jeg sa i et tidligere svar så er det potensial om de fortsetter lønnsomhetsforbedring og får orden på likviditetssituasjonen. Men risikoen er stor.
Med vennlig hilsen Johann D. Sundberg
43 Liker

DNO share buy back program

Innsendt av: Petter

Why the DNO buyback program does not affect the price increase or materialize in price rise? 50% of daily trading volume is from a buyback but no notable price increase, any explanation?
I don't have any good explenation for that. But remember that DNO have not said anything about how many shares they will buy back.
Med vennlig hilsen Johann D. Sundberg
43 Liker

Equinor inn i Scatec

Innsendt av: Scatec-kjenner

Tror du det er en fordel eller ulempe dersom Equinor nå blir større i Scatec? Har de noe annet enn penger å bidra med? Eller vil deres byråkratiske kultur smitte over?
Hei. I forhold til emisjonen i Scatec Solar så har ikke Equinor mer enn opprettholdt sin eierandel, selv om de i forkant antydet vilje til å øke.
Equinor og Scatec har et operativt samarbeid om et større solenergianlegg.
Så vidt jeg vet har ikke Equinor så langt blandet seg inn i driften av Scatec.

Med vennlig hilsen Johann D. Sundberg
44 Liker

Oppfølger

Innsendt av: HydroLEgen

Vet ikke om jeg ville beskrevet aksjonærstrukturen i Nel som åpen. Det er jo veldig mange store aksjonærer som vi ikke vet hvem er.
Leser for eksempel på forumet hos hegnar at et bud på posten til Clearsteam Banking vil være det første som skjer ved ed bud. Men det må jo være tull. Trodde de var en bank som kun representerer andre aksjonærer.
På den andre siden må de vel flagge dersom en av aksjonærene selger? Eller kan et bud starte i det stille hos dem? Altså at aksjene de representerer skifter eier, uten at markedet får vite det.
Hei. Det verserer en del misforståelser om Clearstreams aksjepost i Nel. Med mindre de bryter loven er Clearstreams aksjepost fordel på en rekke investorer hvor ingen eier mer enn fem prosent.
Med vennlig hilsen Johann D. Sundberg
44 Liker

Trump

Innsendt av: Olje

Er det smart å holde seg unna oljeaksjer så lenge Trump er president. Han virker svært opptatt av å holde oljeprisen nede, og tilsynelatende lykkes han godt med det.
Jeg er litt usikker på om det er Trump som holder oljeprisene nede, hvis man kan si at 60 dollar er lavt. Vi må jo huske på at Opec-landene og Russland ikke produserer for fullt. Det er vel kanskje heller det, pluss stigende amerikansk produksjon, som er årsaken, tror jeg.
Med vennlig hilsen Johann D. Sundberg
45 Liker

Regelendringer II

Innsendt av: Skuffet deltager

Men voldsomme utslag i NAS kommer vel som resultat av fundamentale endringer i selskapets situasjon! Kan ikke si det samme om svingningene i kursen til noen av aksjene som er lavest priset (målt i kroner og øre).
Jeg ser poenget ditt og forstår frustrasjonen. Men det er litt vanskelige å ekskludere en del aksjer på det grunnlag - det blir unektelig litt synsing.
Men jeg tar synspunktene dine med meg.
Med vennlig hilsen Johann D. Sundberg
43 Liker

Equinor

Innsendt av: Jan-Harald Enoksen

Hvordan stiller du deg til Equinor? Kjøp Salg? Og oljebransjen generelt
Jeg gir ikke konkrete råd. Men generelt kan jeg si at oljeaksjer ikke er så veldig høyt priset som de var for en tid tilbake. Men det er jo oljeprisen som styrer de store oljeselskapene.
Med vennlig hilsen Johann D. Sundberg
45 Liker

Norwegian

Innsendt av: Kamal

Hei,
Hvor ser du aksjekursen i Norwegian Airline i løpet av de neste månedene.
mvh,
Kamal
Jeg skal gi deg et svar som du antagelig ikke ønsker. Jeg tror Norwegian-kursen til våren er betydelig lavere eller betydelig høyere enn i dag.
Løser de likviditetsutfordringene samtidig som de fortsetter bedringen i lønnsomheten, er det potensiale for oppgang. Men jeg må si likviditetsutfordringen bekymrer meg.
Med vennlig hilsen Johann D. Sundberg
42 Liker

Borr

Innsendt av: Drill

Hei,
Hvorfor er analytikerne så langt unna virkeligheten i forhold til kursen til bdrill. Kursmålet er gjerne to-tre ganger dagens kurs. Trøim sa i fjor at hvis ikke det blir utbytte i bdrill i 2019 er prosjektet hans mislykket. Har Trøim mislyktes?
Vel. Hvis Borr plutselig melder om et større antall gode kontrakter, vil det forsvare de kursmålene analytikerne opererer med. Nå vet jeg ikke hvilken Trøim-uttalelse du sikter til, men jeg har vanskelig for å se at noe utbytte av betydning er like rundt hjørnet.
Generelt mener jeg Borr er på vei mot et "make or break"-punkt hvor de må ha et betydelig større antall kontrakter enn i dag. Men på hvilket tidspunkt de når det punktet, er vanskelig å si.
Med vennlig hilsen Johann D. Sundberg
43 Liker

Tips

Innsendt av: Trader74

Hvilke aksjer kommer du til å kommentere de dagene som er igjen av konkurransen?

Hvordan velger du hva du skriver om?

Er det aksjer du har tro på eller motsatt?

Hvilke aksjer eier du selv?
Hva jeg skal kommentere i morgen og fredag, vet jeg ærlig talt ikke nå.
Når det gjeld hvordan jeg velger det jeg skriver om så prøver jeg å følge litt med i nyhetsbildet, som for eksempel dagens kommentar om Scatec Solar. Noen ganger forsøker jeg å se fremover til hendelser som vi vet kommer. Og noen ganger prøver jeg å finne "glemte" aksjer.
Jeg er varsom med å si noe om hvilke aksjer jeg har tro på eller ikke.
Jeg eier ikke aksjer selv, utover at Storebrand har plassert noen av mine tjenestepensjons-penger i aksjefond.
Med vennlig hilsen Johann D. Sundberg
44 Liker

Dno

Innsendt av: Aksje spekulant

Hvordan anser du den geopolitiske risikoen i dno-aksjen?
Kurdistan, hvor DNO har sin oljegullkalv, ligger jo ikke i verdens mest stabile område. Men når har jo DNOs oljeproduksjon der nede, og betaling, gått på skinner en god stund. Når det gjelder DNO-aksjen så er det rabatt i aksjen som følge av politisk risiko i Kurdistan. Det blir spennende å se hva som skjer med aksjen når og hvis de finner utvinnbare oljefelt av betydning i Nordsjøen. De har jo en svært omfattende lisensportefølje.
Med vennlig hilsen Johann D. Sundberg
43 Liker

Thin-tull og andre tynne saker

Innsendt av: Kari Nordmann

Disse enorme utslagene i enkeltaksjer roter til hele konkurransen! Den burde døpes om til Norsk Aksje-Bingo!!!
Jeg har litt forståelse for at du mener det. På den andre siden er volatile aksjer en del av virkelighetens aksjemarked. Effekten reduseres noe ved at man ikke kan sette hele porteføljen i en aksje.
Med vennlig hilsen Johann D. Sundberg
45 Liker

Short-short-short

Innsendt av: Gordon

Hvordan går det med porteføljen din? Går du for samme strategi neste gang?
Porteføljen min (som bare er et eksperiment) går forferdelig dårlig. Har tapt nærmere 3.000 kroner i skrivende stund. For å si det sånn har vi erfart at det ofte er gode grunner til at det er stor short-interesse i et selskap.
Men det har vært noen situasjoner hvor det virker som om aksjer i porteføljen har steget som følge av shortinndekning. Men ettersom jeg slavisk kun endrer porteføljen har jeg ikke kunne realisere slike gevinster.
Men jeg krysser fingrene og håper på mirakuløse hendelser innen fredagen er omme.
Med vennlig hilsen Johann D. Sundberg
44 Liker

Seadrill

Innsendt av: Trym Holen

Heisann! Har du noen tanker om Seadrill sin fremtid? :)
Nå fikk Seadrill noen tilsynelatende gode kontrakter for litt siden. Utfordringen for Seadrill er at de må ha mange flere kontrakter for å få en kontantsstrøm som er stor nok når låneforfallene begynner igjen. I tillegg har du gjeldsutfordringene i Seadrill Partners hvor Seadrill har betydelig økonomisk interesse. Det blir spennende se hvordan det blir løst.
Med vennlig hilsen Johann D. Sundberg
43 Liker

Thin

Innsendt av: Trim

Har du noen formening om hvordan det vil gå med Thin film fremover?
Thin Film fikk løst sin akutte likviditetskrise for litt siden. Men hovedproblemet om at de ikke tjener penger, gjenstår å løse.
Med vennlig hilsen Johann D. Sundberg
45 Liker

Nel

Innsendt av: HydroLEgen

Hvordan vurderer du sjansen for at Nel blir kjøpt opp i løpet av vinteren? Leste på Hegnar at Molnes mener Bosch kommer til å legge inn bud.
Nel er et selskap med en åpen aksjonærstruktur og sånn sett et oppkjøpsmål. Om det skjer noe nå til vinteren eller ikke, har jeg ingen formening om.
Men det er klart at med det store fokuset på hydrogen for tiden, er det jo ikke utenkelig med et oppkjøp.
Med vennlig hilsen Johann D. Sundberg
44 Liker

Aksje-NM-tips

Innsendt av: Pål T.

Jeg ligger langt bak mine kolleger i Aksje-NM, og trenger tips om en volatil aksje som, hvis jeg er heldig, kan gi meg et kjempeløft innen fredag. Noe å bidra med?
Vel. Vil du finne aksjer som kan stige med russiske prosenter på kort tid, bør du se på aksjene med lav aksjekurs - gjerne under en krone. Men om vi får noen slike rally innen fredag, aner jeg. Husk at disse aksjene har lav kurs av en grunn. Så strategien er nok best med leke-pengene i Aksje-NM.
Med vennlig hilsen Johann D. Sundberg
42 Liker

Norwegian

Innsendt av: Nils Haakon Skarstad

Hvorfor skrives det mangegangen flere kommentarer om Norwegian enn noe annet selskap på børsen?
For det første er Norwegian et veldig spennende selskap som frem til i fjor vokste spektakulært. Og så har nyhetsstrømmen vært stor med IAGs budinteresse, rykter om bud, kriselignende emisjoner og sist nå utsettelse av låneforfall, for å nevne noe.
Med vennlig hilsen Johann D. Sundberg
44 Liker

Hydro, hva nå?

Innsendt av: Alumannen

God dag, unge Sundberg.

Mange som anbefaler Hydro i dag. Hvordan stiller du deg til dette norske arvesølvet?

AM
Det er hyggelig at du omtaler meg som ung, men virkeligheten er nok en helt annen. Mange analytikere anbefaler kjøp av Hydro. Og nå er man vel i ferd med å komme tilbake til normalen ved Alunorte i Brasil, så vidt jeg forstår. Det kan jo virke positivt fremover. På den andre siden er det jo spennende hva svakere global økonomisk vekst gjør med aluminiumsprisene.
Med vennlig hilsen Johann D. Sundberg
42 Liker

Corporate Revenue Protection Officer

Innsendt av: Lord Bruce Spenol

Hvis en resesjon skulle forekomme. Hvordan markeder/selskaper har klart seg historisk sett bra i nedgangstider. Se bort ifra råvarer (gull, sølv, etc).
Blir det et tilstrekkelig kraftig økonomisk tilbakeslag, er det nok ingen trygge havner i aksjemarkedet. Men tar vi utgangspunkt i Norge bør jo selskaper eksponert mot det norske innenlandsmarkedet bli relativt skjermet. Kanskje med unntak av boligbygging. Med den sterke statsøkonomien vi har får vi tro at forbruket holdes oppe selv med en internasjonal resesjon.
Med vennlig hilsen Johann D. Sundberg
43 Liker

aksjer

Innsendt av: roger skarstein viem

hei. jeg har aksjer i ett selskap som heter geddit. kan ikke så mye om slikt,så lurer på om du synes det er en god investering.
Jeg må innrømme at jeg ikke kjenner til selskapet. Det er vel heller ikke børsnotert, tror jeg.
Med vennlig hilsen Johann D. Sundberg
43 Liker

Regelendringer

Innsendt av: Skuffet deltager

Har dere vurdert å utelukke de mest volatile aksjene fra Aksje-NM? F. eks ThinFilm og Polight? Det blir ganske syke utslag i enkelte aksjer.
Det vi har er mekanismer som gjør at man ikke kan kjøpe aksjer hvor det ikke er reell handel over tid.
Nå er volatile aksjer en del av aksjemarkedet og vanskelig å utelukke. Tenk på Norwegian, for eksempel. En veldig positiv nyhet som løser kapitalutfordringene vil jo kunne føre til en voldsom kursoppgang. En tilsvarende negativ nyhet vil jo få aksjen til å falle kraftig.
Med vennlig hilsen Johann D. Sundberg

Tidligere intervjuer

Uke 42: Eksperten svarer

Uke 42: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 41: Eksperten svarer

Uke 41: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 40: Eksperten svarer

Uke 40: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

Faste spaltister